Beleef Gouda

Gouda, een stad om trots op te zijn.

Het WatchHouse by JuwelArt is sinds 1997 een begrip in Gouda en eigenaar Jos van Beek is Gouwenaar in hart en nieren. Wij zijn trots op onze stad en het feit dat wij een echt Goudse bedrijf zijn. Het centrum van onze stad kenmerkt zicht door prachtige oude gebouwen en kent een rijke historie. Wij laten u graag kennis maken met de stad, laat u inspireren en beleef Gouda!

Sint-JanskerkSintJanskerk1
De Sint-Janskerk is met zijn 123 meter de langste kerk van Nederland. De van oorsprong Rooms-katholieke kerk is gewijd aan Johannes de Doper. De wereld-beroemde gebrandschilderde ramen uit de 16de eeuw vertellen verhalen uit de Bijbelse en vaderlandse geschiedenis, waaronder het levensverhaal van Johannes de Doper.

De kerk wordt beheerd door de hervormde gemeente Gouda en twee maal per zondag vindt er een dienst plaats. Daarnaast wordt de kerk veelvoudig gebruikt voor concerten op de orgels en voor concerten door koren en orkesten van over de hele wereld.

U kunt de Sint-Janskerk het hele jaar door op eigen gelegenheid bezichtigen of een rondleiding krijgen door de kerk, dit gaat op aanvraag.

Sint-Janskerk / Achter de Kerk 16 / 2801 JX Gouda

Stadhuis
Het vijftiende-eeuwse stadhuis is een van de oudste gotische stadhuizen van Nederland. Het gebouw is bekend om de prachtige trouwzaal bekleed met unieke wandbekleding vervaardigd door de Goudse tapijtwerker David Ruffela. Trouwen in het stadhuis geeft een intiem en middeleeuws gevoel.

Stadhuis-GoudaElk half en heel uur laten de mechanische poppen zich aan de rechter kant van het stadhuis zien en is het klokkenspel hoorbaar. Het hele jaar door kunt u binnen kijken in het oude stadhuis.

Het stadhuis is het middelpunt van de Goudse binnenstad. Om het stadhuis heen ligt het marktplein waar iedere zaterdag en donderdag markt is. Aan het plein liggen de terrassen waarvan er een prachtig uitzicht is op het marktplein en het stadhuis.

Stadhuis Gouda / Markt 1 / 2801 HX Gouda

Waag
WaagDe Goudse Waag is in 1688 ontworpen door Pieter Post en werd gebruikt om handelswaren te wegen en de belastingen te heffen. Gouda staat bekend als kaasstad, op de beneden verdieping van de Waag werden de kazen gewogen.

Op het plein voor de Waag wordt er vanaf april t/m augustus iedere donderdagochtend een historische schouwspel gespeeld. Boeren en handelaren nemen u mee terug in de tijd tijdens hun onderhandeling over de kaasprijzen op de kaasmarkt. De kazen worden aan- en afgevoerd op brikken en als de verkoper en handelaar het over de prijs eens zijn worden de kazen gewogen in de Waag.

Vanaf 1996 is het Gouda Cheese Museum in de Waag gevestigd. Het museum is geopend van 1 april tot 31 oktober.

De Waag / Markt 35 / 2801 JK Gouda

Museum Gouda
MuseumGoudaMuseum Gouda is sinds 1947 gevestigd in het Catharina Gasthuis, dat van oorsprong een ziekenhuis is. Het museum heeft circa 40.000 objecten waaronder altaarstukken, een stadsmaquette, schilderijen uit de 19e eeuw en keramiek uit de vorige eeuw.

Het Museum Gouda is van dinsdag t/m zondag open. In de zomer is het goed vertoeven in de binnentuin van het museumcafé.

Museum Gouda / Achter de Kerk 14 / 2801 JX Gouda

Meer te doen in Gouda
Gouda heeft nog meer voor u in petto. Het verzetsmuseum is van dinsdag t/m zondag geopend, het museum zet de schending van mensenrechten in de Tweede Wereldoorlog centraal. Het stadshart wordt omringt door twee singels, een andere blik op de stad krijgt u door een rondvaart over deze singels en door de grachten van de stad. Stroopwafels en kaas, daar zijn wij Gouwenaren trots op. Vergeet dus niet een echte Goudse stroopwafel te proeven bij één van de Goudse bakkers en om verschillende kazen te proeven in ’t kaaswinkeltje, gevestigd tegenover het WatchHouse by JuwelArt.


Een meer uitgebreid overzicht van alle Goudse evenementen, gebouwen, winkels en uitgaansgelegenheden vindt u op de website “Welkom in Gouda”.